‘Een behoorlijke ijsbaan moet er komen in Ermelo!’ (1933)

Het jaar 1933 begon behoorlijk koud en daarom werd er driftig geschaatst, onder meer op het net ontstane IJsselmeer. De interesse was zo groot dat een aantal heren besloten dat er voldoende animo was om een IJsclub te beginnen in Ermelo.

Op 30 januari werd door een aantal initiatiefleden een vergadering belegd om te komen tot ‘oprichting van een IJsvereniging’. Voorlopig voorzitter van de op te richten ijsclub meldde volgens de Harderwijker:

“Veilig rijden kan men op het IJsselmeer nu eenmaal niet, menigeen heeft ook dit jaar weer zijn rijlust met een nat pak moeten betalen. Een behoorlijke ijsbaan moet er komen in Ermelo!”

Deze avond nog werd de Ermelosche IJsclub opgericht en aangevuld met een flink aantal leden, op voorwaarde dat de ijsbaan wél op zondag gesloten zou blijven, rekening houdend met ‘de Christelijke levensbeschouwing der Ermelosche bevolking’.

Waar de nieuwe ijsbaan moest komen was niet direct duidelijk. Zo werd een plek aan de Koningin Emmalaan niet goedgekeurd door de gemeente en ook de Zanderij ging niet door. Uiteindelijk werd de huidige locatie gekocht voor duizend gulden. Een plek die toen nog op de hei lag, pas veel later werden er huizen omheen gebouwd.

Het was nog een hele klus om de ijsbaan uit te graven en pas een jaar na oprichting, op 26 januari 1934 werd de ijsbaan officieel geopend onder muzikale begeleiding van harmonieorkest Excelsior. De opening werd zo druk bezocht dat een deel van de baan zelfs moest worden afgezet, omdat er teveel water opstond.

Een paar maanden na de opening werd al aan uitbreiding gedacht om de ijsbaan ook geschikt te maken om op te varen in de zomer, ‘Het ligt in de bedoeling om een aantal bootjes aan te schaffen en deze tegen lage prijzen te verhuren’. En zo ontstond de Kanovijver!

(Bron: De Kanovijver, 85 jaar ijs en water, verkrijgbaar bij de kassa)