‘Ze gaven hun zweet belangeloos aan de Ermelose gemeenschap’ (1983)

In 1933 werd er met een aantal mannen een ijsbaan uitgegraven aan de rand van de hei, die al snel ook dienst deed als kanovijver. In de jaren hierna werd er met wisselend succes driftig geschaatst én gespeeld in de zomer.

Er werden in de zomer verschillende wedstrijden gehouden, zoals een zeskamp, ringsteken en tobbedansen.

In de jaren zestig werd begonnen met de uitbreiding van Ermelo en werd er een nieuwe woonwijk om de Kanovijver heen gebouwd met straten als Kanoweg, Vijverweg, IJsbaanweg. Ook de latere Baanveger, De Vijverhof en de IJsvogel  hebben hun naam te danken aan de Kanovijver.

In de jaren zeventig werd onder meer de huidige Gondelier gebouwd, kwam er een zwembad en werd de opening verplaatst naar de huidige plek. In de jaren die volgden werden nieuwe speeltoestellen geplaatst en werd het kassahok vernieuwd. En dat alles door vrijwilligers, soms ook kinderen van Groot-Emaus.

Dankzij die vrijwilligers bestaat de Kanovijver inmiddels al 90 jaar, wat dit jaar wordt gevierd met allerlei activiteiten.

“De vereniging is ook niet te beroerd om handen uit de mouwen te steken: alle mensen die het verenigingsleven in stand houden, doen dat vrijwillig. Het is min of meer een traditie van de verenging. In 1933 gingen een man of dertig der heide op om plaggen te steken en om een ongelooflijke hoeveelheid grond af te graven. Ze gaven hun zweet belangeloos aan de Ermelose gemeenschap. Dat is een voorbeeld dat nog jaren na nu navolging verdient”, aldus bestuurslid Marin Lansink in 1983.

(Bron: De Kanovijver, 85 jaar ijs en water, verkrijgbaar bij de kassa)

Lees ook: ‘Een behoorlijke ijsbaan moet er komen in Ermelo!’ (1933)